De toegankelijkheid van een PDF controleren met Adobe Acrobat
Toegankelijkheid is een cruciaal aspect van documentbeheer en -creatie. Adobe Acrobat biedt verschillende hulpmiddelen om de toegankelijkheid van PDF-documenten te verbeteren. In deze webblog wordt zowel de automatische toegankelijkheidscontrole als de handmatige controles die je zelf kunt uitvoeren besproken.
Automatische toegankelijkheidscontrole
Adobe Acrobat stelt gebruikers in staat om een automatische toegankelijkheidscontrole uit te voeren. Dit is een handige functie die snel een overzicht biedt van mogelijke toegankelijkheidsproblemen in je PDF-document. Met één klik kan je een rapport genereren dat potentiële fouten en gebieden voor verbetering aangeeft.
Je vindt deze functie in het Alle tools-paneel aan de linkerkant van je scherm. Klik op de knop ‘Meer weergeven’ om de optie ‘Toegankelijk’ tevoorschijn te laten komen. Klik op deze optie. Kies vervolgens de optie ‘Controleren op toegankelijkheid’ en start de controle.
Dit lijkt in eerste instantie een efficiënte manier om de toegankelijkheid te waarborgen, maar het is belangrijk om kritisch naar deze functie te kijken.
Beperkingen van de automatische controle
Toegankelijkheidsexperts wijzen erop dat de automatische toegankelijkheidscontrole in Adobe Acrobat vaak te beperkt is. Sommige ‘fouten’ die de controle aangeeft, zijn soms onterecht of zelfs misleidend. Bovendien worden niet alle toegankelijkheidsproblemen door de automatische controle gedetecteerd. Het is daarom essentieel om niet alleen te vertrouwen op deze automatische functie, maar ook aanvullende methoden toe te passen.
Handmatige controle
Eén van de sterkste punten van Adobe Acrobat is de mogelijkheid tot een handmatige toegankelijkheidscontrole. Deze methode biedt een veel gedetailleerder inzicht in de toegankelijkheid van je document en stelt je in staat om elk aspect grondig te controleren. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die je handmatig kunt controleren:
1. Tagging
Eén van de eerste stappen in de handmatige toegankelijkheidscontrole is het bekijken van de tag-structuur. Tags zijn essentieel voor de leesbaarheid van een PDF voor schermlezers. Met Adobe Acrobat kun je eenvoudig een lijst van alle tags in je document bekijken. Dit helpt je te begrijpen of de inhoud correct is gemarkeerd en of de hiërarchie logisch is.
2. Leesvolgorde controleren
Een ander cruciaal aspect van toegankelijkheid is de leesvolgorde van de inhoud. Wanneer je een PDF-document door een schermlezer laat voorlezen, moet de volgorde van de inhoud logisch zijn. Adobe Acrobat geeft je inzicht in hoe de inhoud wordt gepresenteerd aan gebruikers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de leesvolgorde overeenkomt met de visuele lay-out van het document.
3. Metadata
Een toegankelijk document bevat de juiste metadata. In Adobe Acrobat kun je bekijken of een documenttitel de lading van een document dekt, of de taal juist is ingesteld en of de PDF voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen van PDF/UA.
Alternatieve controlemethoden
Aangezien je PDF’s in Adobe Acrobat kunt bewerken, is het erg handig dat deze software zijn eigen interne toegankelijkheidscontrole heeft. Zoals in deze webblog eerder benoemd dekt de toegankelijkheidscontrole van Adobe Acrobat echter niet alle punten van de PDF/UA- en WCAG-toegankelijkheidseisen. Software zoals de PDF Accessibility Checker (PAC) controleert dit wel en daarom is dit de standaard waar documenten aan moeten voldoen. De automatische toegankelijkheidscontrole van Adobe Acrobat kan een handig startpunt kan zijn, maar het is belangrijk om documenten ook met andere software te controleren en zelf handmatige controles uit te voeren.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.