Voetnoten taggen in een PDF

Als je een PDF maakt, is het belangrijk om het document toegankelijk te maken. Dit is essentieel voor gebruikers met een schermlezer. Een onderdeel in een document die een aantal stappen vereist om toegankelijk te krijgen zijn voetnoten.

In deze webblog wordt besproken hoe je voetnoten toegankelijk kunt maken voor gebruikers van schermlezers, zodat alle lezers (ongeacht hun hulpmiddelen) dezelfde informatie kunnen raadplegen.

Wat zijn voetnoten?

Voetnoten zijn getallen in superscript onderaan een pagina die waardevolle informatie kunnen bevatten, zoals toelichtingen, bronvermeldingen of referenties. Voetnoten kunnen zeer belangrijk zijn voor een volledig begrip van de tekst. Daarom is het belangrijk dat voetnoten in een PDF toegankelijk zijn, zodat iedere lezer ze kan begrijpen.

Naast voetnoten bevatten sommige documenten ook eindnoten. Dat zijn allebei twee soorten notities die worden gebruikt om extra informatie, uitleg of verwijzingen aan een tekst toe te voegen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de locatie: voetnoten verschijnen onderaan de pagina, terwijl eindnoten doorgaans onderaan het gehele document worden geplaatst. Voetnoten zijn ideaal voor korte toelichtingen of commentaren, terwijl eindnoten vaak worden gebruikt voor uitgebreide citaten of bronvermeldingen.

De leesvolgorde van voetnoten

Voor gebruikers die een schermlezer gebruiken, is het belangrijk dat voetnoten correct worden getagd en geordend. Schermlezers lezen tekst in een PDF voor, maar dit kan alleen als het document goed is gestructureerd en de juiste tags bevat.

Voetnoten kunnen bijvoorbeeld direct na de verwijzing in de tekst worden voorgelezen, zodat de stroom van de tekst niet wordt onderbroken. Aan de andere kant kunnen sommige gebruikers liever de voetnoten pas aan het einde van de tekst horen, om te voorkomen dat ze halverwege de tekst worden afgeleid. Zorg dat voetnoten zo geordend zijn dat de leesvolgorde logisch is.

Hoe maak je voetnoten toegankelijk?

Om voetnoten toegankelijk te maken, moet je ze correct taggen in Adobe Acrobat. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Stap 1: Gebruik de juiste tags

In Acrobat gebruik je specifieke tags om voetnoten correct te markeren. De belangrijkste tags die je nodig hebt, zijn de <​Reference>– en <​Note>-tags.

  • <Reference> (Verwijzing): Deze tag markeert de verwijzing naar de voetnoot, meestal het kleine superscriptnummer in de tekst.
  • <Note> (Opmerking): Deze tag markeert de inhoud van de voetnoot zelf, zoals de uitleg of bronvermelding.

Stap 2: Maak een hyperlink naar de voetnoot

Om de toegankelijkheid verder te verbeteren, kun je een hyperlink toevoegen aan de <​Reference>-tag. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk om op het superscript getal te klikken en direct naar de voetnoot te springen. Dit vergemakkelijkt de navigatie in het document.

Stap 3: Tag de verwijzing

Selecteer het superscript getal in de tekst met de selectietool van Adobe Acrobat. Terwijl het getal geselecteerd is, open je het Toegankelijkheidstags-paneel. Klik in dit paneel bovenaan op het optiemenu en selecteer ‘Code maken van selectie’. Klik vervolgens nogmaals op het optiemenu van het Toegankelijkheidstags-paneel en selecteer ‘Nieuwe code’. Kies ‘Verwijzing’ (Reference) in het nieuwe code-venster. Versleep hierna in het Toegankelijkheidstags-paneel de code van het superscript getal in de <Reference>-tag.

Als je in stap 2 een hyperlink aan de voetnoot hebt toegevoegd, kun je nogmaals in het Toegankelijkheidstags-paneel op het optiemenu klikken. Selecteer nogmaals ‘Nieuwe code’ en kies ditmaal ‘Koppeling’ (Link) in het nieuwe code-venster. Voeg tot slot een <​Link - OBJR>-tag toe. Dit doe je als volgt:

  1. Klik in het Toegankelijkheidstags-paneel op het optiemenu.
  2. Kies ‘Zoeken’.
  3. Selecteer ‘Niet-gemarkeerde koppelingen’ in het element zoeken-venster.
  4. Klik net zo lang op de ‘Zoeken’-knop totdat het superscript getal een paarse rand krijgt.
  5. Klik op ‘Code-element’.
  6. Versleep in het Toegankelijkheidstags-paneel de <Link - OBJR>-tag in de <Link>-tag.

Stap 4: Tag de opmerking

Na het taggen van de voetnootverwijzing, moet je ook de inhoud van de voetnoot zelf taggen. Dit doe je wederom door de tekst te selecteren met de selectietool van Adobe Acrobat. Klik in het Toegankelijkheidstags-paneel op het optiemenu en kies ‘Code maken van selectie’. Je zojuist gemaakte code moet er in het Toegankelijkheidstags-paneel als volgt uit komen te zien:

  • Zet de <Note>-tag direct onder de <Reference>-tag.
  • Plaats de inhoud van de voetnoot in een <Note>-tag.
  • Het superscript getal van de inhoud van de voetnoot komt in een <Lbl>-tag.
  • Plaats zowel de <Reference>– als de <Note>-tag in de lopende tekst. Hoogstwaarschijnlijk is dit een <P>-tag.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.