Toegankelijke PDF’s en de nieuwe WCAG 2.2 standaard
Op 5 oktober 2023 heeft W3C de nieuwste versie van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) gepubliceerd, namelijk WCAG 2.2. Deze versie van de toegankelijkheidsrichtlijnen bevat een aantal verbeteringen en aanvullingen die de digitale toegankelijkheid verder verbeteren.
Het is nog niet direct verplicht om van WCAG 2.1 af te stappen en WCAG 2.2 te gebruiken, maar het is wel belangrijk om te begrijpen wat de nieuwe richtlijnen inhouden en hoe deze de toegankelijkheid van PDF’s kunnen beïnvloeden.
Wat is WCAG 2.2 en wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) om te zorgen voor het web dat toegankelijk is voor iedereen. Zo kunnen mensen met een beperking ook gebruikmaken van de digitale wereld.
WCAG 2.2 is de opvolger van WCAG 2.1 en bevat een aantal nieuwe succescriteria die gericht zijn op het verbeteren van de digitale ervaring van de gebruiker. Er zijn zes criteria toegevoegd en één verwijderd, wat betekent dat er nu 55 toegankelijkheidscriteria zijn waaraan websites en digitale platforms moeten voldoen.
De nieuwe richtlijnen in WCAG 2.2 zijn vooral gericht op de toegankelijkheid van mobiele apparaten en biedt betere ondersteuning voor mensen die moeite hebben met concentratie, geheugen of andere cognitieve functies. De nadruk ligt hierbij op het verbeteren van de algehele gebruikservaring.
Welke invloed heeft WCAG 2.2 op PDF’s?
WCAG 2.2 focust zich op de toegankelijkheid van webinhoud. Naast websites moeten digitale documenten (zoals PDF’s) ook aan de richtlijnen voldoen. Vaak voldoen PDF’s niet aan de vereisten van digitale toegankelijkheid.
PDF’s zijn een veelgebruikt bestandsformaat voor het delen van documenten, maar kunnen problematisch zijn als ze niet toegankelijk zijn. In de context van WCAG 2.2 zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten bij het creëren van PDF-documenten:
- Structurering en navigatie: Zorg ervoor dat PDF-bestanden voorzien zijn tags, zodat schermlezers het document kunnen voorlezen. Deze tags moeten in een logische volgorde geplaatst worden, zodat gebruikers met een schermlezers de inhoud kunnen begrijpen.
- Alternatieve tekst voor afbeeldingen: Alle visuele elementen in een PDF, zoals afbeeldingen en grafieken, moeten voorzien zijn van een alternatieve tekst. Dit helpt gebruikers met een visuele beperking de inhoud van het visuele element te begrijpen, zonder dat ze het visuele element zelf hoeven te zien.
- Kleurgebruik en contrast: Voldoende kleurcontrast is cruciaal voor de leesbaarheid van een document. Dit is zeker belangrijk voor gebruikers met beperkte zichtbaarheid. Zo is de tekst makkelijker van de achtergrond te onderscheiden en dat leest prettiger.
- Gebruik van interactieve elementen: PDF’s worden soms gebruikt als invulformulier. Ook deze formulieren moeten toegankelijk zijn. Interactieve elementen, zoals knoppen en invulvelden, moeten goed werken met schermlezers en toegankelijk zijn met een toetsenbord.
- Mobiele toegankelijkheid: Aangezien WCAG 2.2 veel aandacht besteed aan de ervaring van gebruikers op mobiele apparaten, moeten PDF-bestanden ook geschikt zijn voor mobiel gebruik. Dit betekent dat ze goed moeten schalen op verschillende schermformaten en dat ze gemakkelijk leesbaar moeten blijven op kleinere apparaten.
Wat moeten overheidsorganisaties doen?
Op dit moment is WCAG 2.2 nog niet verplicht voor overheidsorganisaties in Nederland. Momenteel is de Europese standaard EN 301 549. Deze standaard maakt gebruik van WCAG 2.1 als de geldende richtlijn. Zodra WCAG 2.2 echter wordt opgenomen in deze Europese standaard, moeten overheidsorganisaties voldoen aan de nieuwe toegankelijkheidscriteria.
Hoewel het nog niet verplicht is om WCAG 2.2 te implementeren, is het raadzaam voor overheidsorganisaties om alvast rekening te houden met de nieuwe succescriteria bij het ontwikkelen van nieuwe websites, apps en documenten. Dit geldt met name voor PDF-bestanden, aangezien dit bestandsformaat vaak wordt gebruikt voor het overdragen van belangrijke informatie. Deze informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen.
Conclusie
WCAG 2.2 biedt verbeteringen die de digitale toegankelijkheid verder versterken. Hoewel de richtlijnen op dit moment nog niet verplicht zijn voor overheidsorganisaties, is het belangrijk om in de toekomst rekening te houden met de nieuwe eisen, vooral als het gaat om de toegankelijkheid van documenten zoals PDF’s. Door al vroeg te beginnen met het implementeren van de nieuwe richtlijnen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun digitale content voor iedereen toegankelijk blijft, nu en in de toekomst.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.