Kleurcontrast aanpassen in Word

In de digitale wereld is het essentieel dat documenten goed leesbaar zijn voor iedereen. Onder andere tekst en afbeeldingen moeten goed zichtbaar en duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dit is extra belangrijk voor mensen met een visuele beperking, zoals kleurenblindheid of slechtziendheid. Kleurcontrasten spelen hierin een cruciale rol.

In deze webblog wordt besproken hoe je kleurcontrasten kunt aanpassen in Microsoft Word, zodat je documenten voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen van WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

Wat zijn de WCAG-richtlijnen voor kleurcontrast?

De WCAG-richtlijnen zijn opgesteld om webinhoud toegankelijk te maken voor iedereen. Richtlijn 1.4.3 van de WCAG richt zich specifiek op het contrast van tekst en achtergrondkleuren. Hoe groter het contrast, hoe beter de tekst leesbaar is. De richtlijn stelt dat:

  • Tekst kleiner dan 24px en dikgedrukte tekst kleiner dan 18,5px vereist een contrastverhouding van minstens 4,5:1.
  • Voor tekst groter dan 24px en dikgedrukte tekst groter dan 18,5px is een contrastverhouding van minstens 3:1 voldoende.

Kleurcontrasten aanpassen in Microsoft Word

In tegenstelling tot PDF-bestanden (waarin het vaak moeilijk is om kleurinstellingen aan te passen zonder de opmaak of de toegankelijkheidstags van het document te verstoren) is het in Microsoft Word eenvoudig om kleuren te wijzigen. Dit maakt Microsoft Word een veel gebruikt programma bij het creëren van toegankelijke documenten.

Hoe pas je kleuren aan in Word?

In het tekstkleur keuzemenu van Microsoft Word kun je met de muis over de kleur heen bewegen. Word geeft aan of de kleur met de achtergrond een hoog of een laag contrast heeft. Dit is een handige manier om snel te controleren of je document voldoet aan de richtlijnen, vooral voor kleinere teksten.

Als je twijfelt en de exacte contrastverhouding wilt weten, kun je gebruik maken van externe tools zoals Colour Contrast Analyser (CCA). Deze gratis software stelt je in staat om het contrast tussen twee kleuren te berekenen en te controleren of het voldoet aan de vereiste normen.

Elementen die aan de contrasteisen moeten voldoen

Het is belangrijk te weten welke elementen in je document onder de WCAG-richtlijnen voor kleurcontrast vallen. Over het algemeen moeten de volgende elementen voldoen aan de kleurcontrastvereisten:

  • Alle tekst die een functie heeft (zoals koppen, paragrafen, en belangrijke aanduidingen.)
  • Functionele tekst in afbeeldingen en infographics (die informatie overbrengt).
  • Alle tekst in interactieve elementen (zoals knoppen, links of formulieren).

Er zijn een paar elementen die een uitzondering zijn voor het voldoen aan de contrastvereisten. Zo hoeven decoratieve afbeeldingen of iconen geen rekening te houden met kleurcontrast. Dit geldt ook voor inactieve onderdelen van de gebruikersinterface (zoals knoppen die niet aanklikbaar zijn) en tekst die deel uitmaakt van een logo of merknaam.

Conclusie

Het is aan te raden om een document zo toegankelijk mogelijk te maken in Microsoft Word voordat je het exporteert naar een PDF. In een PDF kan het veranderen van de tekstkleur soms ongewenste effecten hebben, zoals verschuivingen in de opmaak of toegankelijkheidstags. Dit scheelt een hoop werk in programma’s als Adobe Acrobat.

Let er wel op dat je in Word de juiste lettertypes hebt geïnstalleerd die in het document worden gebruikt. Anders kan de export naar een PDF zorgen voor een misplaatste opmaak.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.