Hoe herstel je een inhoudsopgave in een PDF
Een belangrijk aspect van grote documenten is vaak de inhoudsopgave. Een goed functionerende inhoudsopgave is niet alleen handig voor alle lezers, maar ook essentieel voor de toegankelijkheid volgens de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines). In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een inhoudsopgave in een PDF kunt herstellen en toegankelijk kunt maken.
Wat is een toegankelijke inhoudsopgave?
Een inhoudsopgave in een document moet voldoen aan specifieke eisen zodat schermlezers deze goed kunnen voorlezen en gebruikers eenvoudig door het document kunnen navigeren. Dit is belangrijk voor mensen met visuele beperkingen die gebruik maken van schermlezers om documenten te lezen.
Een veelvoorkomend probleem is een onjuist gelinkte of niet-werkende inhoudsopgave. Normaal gesproken moet je op een item in de inhoudsopgave kunnen klikken, waarna je direct naar het betreffende hoofdstuk in het document wordt gebracht. Problemen ontstaan wanneer deze links niet werken of naar de verkeerde pagina verwijzen.
Een voorbeeld hiervan kwamen we tegen in een document dat we voor de Autoriteit Persoonsgegevens toegankelijk moesten maken. De inhoudsopgave bestond uit 36 items, waarvan er 33 niet gelinkt waren en de overige drie naar een verkeerde pagina verwezen. Hieronder leggen we uit hoe dit probleem is hersteld.
Herstelwerk aan de inhoudsopgave
Gelukkig is het herstellen van een inhoudsopgave in Adobe Acrobat relatief eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om de inhoudsopgave te repareren en toegankelijk te maken.
Stap 1: Selecteer het item
Open je PDF in Adobe Acrobat en selecteer de selectietool. Kies een item in de inhoudsopgave dat je klikbaar wilt maken. Nadat je de tekst hebt geselecteerd, klik je met de rechtermuisknop en kies je ‘Koppeling maken’ uit de optielijst.
Stap 2: Instellingen voor de koppeling
Er opent zich een nieuw venster waarin je drie dingen moet instellen om een koppeling te maken:
- Koppelingstype: Kies ‘Onzichtbare rechthoek’. Dit zorgt ervoor dat de tekst er nog hetzelfde uitziet nadat je een koppeling hebt toegevoegd.
- Markeerstijl: Kies ‘Geen’. In een inhoudsopgave wil je meestal niet dat de links er anders uitzien dan de rest van de tekst.
- Handeling voor koppeling: Selecteer de optie ‘Naar een paginaweergave gaan’.
Klik op de ‘Volgende’ knop om je keuzes te bevestigen.
Stap 3: Koppeling instellen
Nu verschijnt het ‘Weergave maken’ venster. Hier moet je naar de pagina scrollen waar het hoofdstuk begint dat je in de inhoudsopgave hebt geselecteerd. Gebruik de selectietool om het begin van het hoofdstuk te markeren en klik op ‘Koppeling instellen’.
Deze stappen kun je herhalen voor alle items in de inhoudsopgave. Voor de items die al een foutieve link hadden, moet je eerst de bestaande koppeling verwijderen. Dit doe je door het item te selecteren, met de rechtermuisknop te klikken, en ‘Koppeling verwijderen’ te kiezen. Daarna volg je dezelfde stappen om de juiste koppeling aan te maken.
Toegankelijkheidstags toevoegen
Na het instellen van de koppelingen is het belangrijk om toegankelijkheidstags toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat schermlezers de links correct kunnen herkennen en voorlezen. Volg deze stappen om de tags toe te voegen:
- Open het toegankelijkheidstags-paneel in Adobe Acrobat.
- Klik op het optiemenu en selecteer ‘Zoeken…’.
- Kies in de dropdown de optie ‘Niet-gemarkeerde koppelingen’.
- Maak een code-element van alle zojuist aangemaakte koppelingen.
Hierdoor verschijnen er <Link – OBJR> elementen in het toegankelijkheidstags-paneel. Versleep deze naar het bijbehorende item in de inhoudsopgave.
Afronding
Als je deze stappen hebt uitgevoerd voor alle items in de inhoudsopgave, is je inhoudsopgave volledig toegankelijk gemaakt. Dit betekent dat alle gebruikers, inclusief mensen met een visuele beperking, eenvoudig door je document kunnen navigeren.
Door aandacht te besteden aan de toegankelijkheid van je PDF-bestanden en te zorgen dat ze voldoen aan de WCAG-richtlijnen, maak je je communicatie inclusiever en bereik je een breder publiek. Toegankelijke documenten zijn niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een teken van goede en zorgvuldige communicatie.
Met deze eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je PDF-bestanden optimaal toegankelijk zijn, wat bijdraagt aan een inclusieve informatievoorziening.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.