Een passend tekstalternatief schrijven voor afbeeldingen
Toegankelijkheid op het web is een belangrijke manier om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van digitale content. Dit geldt dus ook voor PDF-bestanden die op internet staan. Een passend tekstalternatief leveren voor afbeeldingen is een belangrijk onderdeel van toegankelijkheid, omdat bijvoorbeeld mensen met slechtziendheid afbeeldingen niet kunnen zien / begrijpen. Dit is belangrijk, omdat er belangrijke informatie op afbeeldingen kan staan.
Met behulp van een tekstalternatief (ook wel ‘alt-tekst’ genoemd) kan een schermlezer toch voorlezen wat er op de afbeelding te zien is. Maar hoe bepaal je wat er in de alt-tekst moet staan? In deze webblog wordt een beslisboom uitgelegd die je helpt de verschillende soorten afbeeldingen te identificeren en de juiste alt-tekst te kiezen. Door de stappen te volgen, zorg je ervoor dat afbeeldingen in een PDF begrijpelijker worden voor iedereen.
Stap 1: Staat er tekst op de afbeelding?
De eerste vraag die je moet stellen bij elke afbeelding is of er tekst op staat. Dit is belangrijk omdat tekst op afbeeldingen vaak belangrijke informatie overdraagt.
Ja, er staat tekst op een afbeelding
Als de afbeelding tekst bevat, moet je bepalen hoe deze tekst wordt gebruikt.
- De tekst is al aanwezig in de omringende tekst
Als de tekst in de afbeelding al in de omringende tekst staat, is de afbeelding waarschijnlijk decoratief. Decoratieve afbeeldingen hoeven niet te worden voorgelezen door schermlezers. De afbeelding in de PDF kan daarom worden gemarkeerd als een artefact. - De tekst is puur voor het visuele effect
Als de tekst op de afbeelding geen echte informatieve waarde heeft en er alleen is voor de visuele uitstraling, is de afbeelding decoratief. De afbeelding in de PDF kan daarom worden gemarkeerd als een artefact. - De tekst heeft een functie, bijvoorbeeld als klikbaar element
In dit geval is de afbeelding functioneel. De alt-tekst moet beschrijven wat de afbeelding doet. Bijvoorbeeld, als de afbeelding een knop of link is, moet het tekstalternatief uitleggen wat er gebeurt als je erop klikt. Bijvoorbeeld: “Naar de homepagina” of “Zoeken starten”. - De tekst is nergens anders beschikbaar
Als de tekst op de afbeelding staat en niet elders in de omringende tekst voorkomt, dan is de afbeelding informatief. Het tekstalternatief moet beschrijven wat er op de afbeelding te lezen is. Bijvoorbeeld: “Kortingsactie: 20% korting op alle artikelen”.
Nee, er staat geen tekst op de afbeelding
Als er geen tekst op de afbeelding staat, kun je door naar stap 2 van de beslisboom.
Stap 2: Wordt de afbeelding gebruikt als link of knop?
De tweede vraag die je moet stellen is of de afbeelding wordt gebruikt als een link of knop. Dit is belangrijk om in de alt-tekst te benoemen, zodat gebruikers weten wat er gebeurd als je op een afbeelding klikt.
Ja, de afbeelding is klikbaar
Als het zonder het zien van de afbeelding moeilijk is om te bepalen of een afbeelding een link of knop is, is de afbeelding functioneel. De alt-tekst moet beschrijven wat er gebeurt wanneer de gebruiker op de afbeelding klikt. Bijvoorbeeld: “Ga naar winkelmand” of “Download PDF”.
Nee, de afbeelding is niet klikbaar
Als de afbeelding geen knop of link is, kun je door naar stap 3 van de beslisboom.
Stap 3: Draagt de afbeelding bij aan de betekenis van de pagina?
Sommige afbeeldingen zijn cruciaal voor het begrijpen van de inhoud van de pagina. Als een afbeelding een belangrijke rol speelt in het overbrengen van informatie, moet deze zorgvuldig worden beschreven.
Ja, de afbeelding draagt bij aan het begrijpen van de pagina
- Eenvoudige afbeelding of foto
Als de afbeelding een eenvoudige foto of afbeelding is, zoals een productafbeelding, moet het tekstalternatief beschrijven wat er te zien is. Bijvoorbeeld: “Een laptop met een opengeklapt scherm”. - Grafieken, infographics of complexe informatie
Bij meer complexe afbeeldingen, zoals grafieken of infographics, is het vaak niet genoeg om een eenvoudig tekstalternatief te bieden. In plaats daarvan moet je de afbeelding in detail beschrijven. Bijvoorbeeld: “De grafiek toont een stijging van 20% in verkoopcijfers tussen januari en juni.” - Informatie is overtollig door omliggende tekst
Als de informatie in de afbeelding al elders op de pagina benoemd wordt, kan de afbeelding als decoratief worden beschouwd. In de PDF kan de afbeelding worden gemarkeerd als artefact.
Nee, de afbeelding voegt niets toe aan het begrijpen van de pagina
Als de afbeelding niet bijdraagt aan de betekenis van de pagina, kun je door naar stap 4 van de beslisboom.
Stap 4: Is de afbeelding decoratief?
Als de afbeelding geen informatieve of functionele waarde heeft, is het een decoratieve afbeelding. Denk aan afbeeldingen die alleen dienen om de pagina er mooier uit te laten zien, zoals achtergrondafbeeldingen of eenvoudige visuele elementen. In een PDF kan de afbeelding worden gemarkeerd als artefact.
Als je denkt dat geen van bovenstaande situaties van toepassing is of als je twijfelt wat de alt-tekst moet zijn, is het een goed idee om meer te lezen over tekstalternatieven. Er zijn uitgebreide richtlijnen beschikbaar die je kunnen helpen om zelfs de lastigste afbeeldingen correct te beschrijven.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.