Een InDesign-document exporteren naar een toegankelijke PDF

Het maken van toegankelijke PDF-bestanden is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw documenten beschikbaar zijn voor alle gebruikers op het web. In deze webblog wordt uitgelegd hoe je een toegankelijk PDF-bestand kunt exporteren vanuit Adobe InDesign.

Stap 1: Het document optimaliseren in InDesign

Voordat het InDesign-document geëxporteerd kan worden, is het belangrijk om het document al te optimaliseren in Adobe InDesign. Dit houdt onder andere in dat het document een logische volgorde en structuur heeft. Dit is essentieel voor schermlezers en andere hulpmiddelen.

Denk bijvoorbeeld aan het correct ordenen van koppen, alinea’s en andere secties in het document. Bovendien kan alternatieve tekst toegevoegd worden aan afbeeldingen en grafieken, zodat deze goed worden voorgelezen door schermlezers. Een goede voorbereiding kan later een hele hoop werk schelen.

Stap 2: Het kiezen van het juiste PDF-type

Klik in Adobe InDesign op ‘Bestand’ linksboven de taakbalk en selecteer ‘Exporteren’ in de dropdown. Adobe InDesign biedt twee opties om een document te exporteren naar PDF: ‘Adobe PDF (interactief)’ en ‘Adobe PDF (afdrukken)’. De keuze tussen deze twee opties hangt af van de inhoud van het document. Bevat het document interactieve elementen zoals formulieren, knoppen, video of audio? Dan is de optie ‘Adobe PDF (interactief)’ de beste keuze. Dit type ondersteunt interactieve functionaliteiten en maakt het mogelijk dat gebruikers bijvoorbeeld formulieren kunnen invullen of op knoppen kunnen klikken.

Als het document geen interactieve elementen bevat, kies dan voor ‘Adobe PDF (afdrukken)’. Dit type PDF ondersteunt geen interacties zoals knoppen of video’s, maar exporteert wel bladwijzers en hyperlinks. Als er toch interactieve elementen in het document voorkomen, kun je kiezen om deze weer te geven zonder functionaliteit, of om ze volledig weg te laten.

Stap 3: Instellingen voor toegankelijkheid

In het Adobe PDF exporteren-venster is één van de belangrijkste instellingen de optie om een ‘Gelabelde PDF’ te maken. Deze instelling is cruciaal voor toegankelijkheid, omdat hierdoor tags worden toegevoegd aan de inhoud van het document. Tags zorgen ervoor dat schermlezers de structuur van het document begrijpen en de inhoud op een logische manier voorlezen.

Daarnaast moet op het tabblad ‘Geavanceerd’ het ‘Titel weergeven’-veld ingesteld staan op ‘Documenttitel’ (dit is het eerste wat de schermlezer voorleest) en in het ‘Taal’-veld moet de juiste taal staan die in het document gebruikt wordt.

Stap 4: Specifieke instellingen voor interactieve PDF’s

Als in stap 2 voor de optie ‘Adobe PDF (interactief)’ is gekozen, is het belangrijk om de optie ‘Structuur gebruiken voor tabvolgorde’ te selecteren. Dit zorgt ervoor dat de tabvolgorde in de PDF hetzelfde is als de structuur in InDesign.

Een document met interactieve elementen (zoals knoppen, formulieren of hyperlinks) moet juist ingesteld zijn zodat alle lezers gebruik kunnen maken van deze elementen. Kies in het dialoogvenster voor het exporteren van interactieve PDF’s om formulieren en media in te stellen op ‘Alles opnemen’. Hierdoor blijven alle interactieve functies behouden in het geëxporteerde PDF-document.

Stap 5: Afwerking in Adobe Acrobat

Nadat het document is geëxporteerd vanuit InDesign, is het altijd nog nodig om de PDF handmatig door te lopen in Adobe Acrobat. Zo moet bijvoorbeeld de leesvolgorde gecontroleerd (en eventueel bewerkt) worden, tags toegevoegd worden die de export gemist heeft of alternatieve teksten aangepast worden. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de PDF aan alle toegankelijkheidsnormen voldoet.

Adobe Acrobat biedt ook een ingebouwde toegankelijkheidscontrole waarmee je kunt verifiëren of het document toegankelijk is voor alle gebruikers.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.