Afbeeldingen in een PDF een begrenzingsvak geven

Als je een PDF toegankelijk wil maken, moeten alle afbeeldingen in het document natuurlijk aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend als je bekend bent met de basisprincipes van toegankelijkheid, maar er zijn valkuilen die over het hoofd kunnen worden gezien. Een probleem die je tegen kunt komen als je een PDF door PAC (PDF Accessibility Checker) heen haalt, is de afwezigheid van een begrenzingsvak. Maar wat betekent dat eigenlijk?

In deze webblog wordt uitgelegd wat een begrenzingsvak is en hoe je een afbeelding in een PDF kunt voorzien van een begrenzingsvak om toegankelijkheidsfouten te vermijden.

Wat is een begrenzingsvak?

Een begrenzingsvak (in het Engels een “bounding box” genoemd) is een onzichtbaar kader dat een afbeelding in een PDF omsluit. Dit kader is essentieel voor schermlezers, omdat het aangeeft welk element op de pagina een afbeelding is die moet worden voorgelezen. Als een afbeelding geen begrenzingsvak heeft, kunnen gebruikers met een visuele beperking de inhoud van de afbeelding mogelijk helemaal niet meekrijgen, wat je de toegankelijkheid van je PDF niet ten goede komt.
Het kan verwarrend zijn om te zien of een afbeelding een begrenzingsvak heeft, omdat er geen visuele indicatie is of een afbeelding een begrenzingsvak bevat. Als een begrenzingsvak ontbreekt, is de schermlezer niet in staat is om de afbeelding correct te interpreteren.

Wat kan er misgaan bij het exporteren van afbeeldingen?

De foutmelding met betrekking tot het begrenzingsvak treedt vooral op wanneer een PDF op de verkeerde manier is geëxporteerd of wanneer vectorbestanden worden gebruikt in plaats van standaard afbeeldingsbestanden (zoals JPEG of PNG). Dit komt omdat niet alle bestandsformaten en exportmethoden automatisch een correct begrenzingsvak genereren.

Stap-voor-stap: Het oplossen van een ontbrekend begrenzingsvak

Gelukkig is het probleem van een ontbrekend begrenzingsvak op te lossen met een paar stappen. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding om ervoor te zorgen dat afbeeldingen voldoen aan de toegankelijkheidseisen.

Stap 1: Maak een artefact van het huidige afbeelding-element

Het eerste wat je moet doen, is het huidige afbeelding-element uit het toegankelijkheidstags-paneel halen. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het element te klikken en de optie ‘Code wijzigen in artefact’ te selecteren. Hierdoor wordt het element als een artefact gemarkeerd, zodat je de afbeelding opnieuw kunt taggen, maar nu op de correcte manier. Dit is nodig om de afbeelding volledig te resetten.

Stap 2: Tag de afbeelding opnieuw

Nadat het afbeelding-element is omgezet naar een artefact, klik je op de ‘Toegankelijkheid’-knop in het Alle Tools-paneel en selecteer je ‘Leesvolgorde corrigeren’. Als het Leesvolgorde-venster tevoorschijn komt, kun je de selectietool gebruiken om de volledige afbeelding op de pagina te selecteren. Zodra de afbeelding is geselecteerd, verschijnen er paarse lijnen om de content. Klik nu op de knop ‘Figuur’ in het Leesvolgorde-venster om de afbeelding opnieuw te taggen.

Stap 3: Controleer de objecteigenschappen

Nu de afbeelding opnieuw is getagd, is het tijd om de eigenschappen van het afbeelding-element te controleren. Klik met de rechtermuisknop op het zojuist gecreëerde afbeelding-element in het Toegankelijkheidstags-paneel. Selecteer ‘Eigenschappen’. Dit opent het Objecteigenschappen-venster. Klik hier op de knop ‘Kenmerkobjecten bewerken’ om het Kenmerken-venster te openen.

Stap 4: Voeg eigenschappen toe aan de afbeelding

In het Kenmerken-venster klap je de bovenliggende optie ‘Kenmerkobjecten’ uit. Als alles goed is gegaan, zou je nu ‘/Kenmerkobject 1’ moeten zien, met daarin een item genaamd ‘/BBox [Matrix]’. Dit is de Engelse afkorting voor een begrenzingsvak.

Als laatste stap voeg je een nieuw item toe aan ‘/Kenmerkobject 1’. Selecteer ‘/Kenmerkobject 1’ en klik op de knop ‘Nieuw item’. In het venster dat verschijnt, vul je bij ‘Sleutel’ het woord ‘Placement’ in en bij ‘Waarde’ het woord ‘Block’. Dit zorgt ervoor dat de schermlezer de tag als een afbeelding herkent.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.