Afbeeldingen een alt-tekst geven in InDesign

Wanneer je een toegankelijke PDF maakt voor iedereen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat afbeeldingen voorzien zijn van een alternatieve tekst. Alternatieve tekst (of alt-tekst) beschrijft een afbeelding in woorden en wordt voorgelezen door schermlezers. Hierdoor kunnen lezers die de afbeelding niet visueel kunnen waarnemen toch de essentie van de afbeelding begrijpen.

In deze webblog wordt besproken hoe alt-tekst toegevoegd kan worden aan afbeeldingen in Adobe InDesign. Dit scheelt namelijk later weer werk in Adobe Acrobat als het bestand is omgezet in een PDF.

Waarom alt-teksten belangrijk zijn

Voor gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers (zoals mensen met een visuele beperking) zijn alt-teksten van groot belang. Zonder alt-teksten kunnen deze gebruikers belangrijke informatie missen, aangezien ze informatie op afbeeldingen niet kunnen zien.

In de toegankelijkheidscontrole van Adobe Acrobat wordt gecontroleerd of iedere afbeelding een alt-tekst bevat. Een document zonder alt-teksten zal niet door controle komen en voldoet dus niet aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid.

Alt-teksten toevoegen in InDesign

In Adobe InDesign kan een alt-tekst voor afbeeldingen toegevoegd worden via het dialoogvenster ‘Exportopties voor object’. Selecteer een afbeelding in de lay-out en klik vervolgens op het menu ‘Object’ > ‘Exportopties voor object’.

Het ‘Exportopties voor object’-venster biedt drie tabbladen:

  1. Alt-tekst: Hier kun je alt-tekst toevoegen of bewerken voor PDF-, EPUB- en HTML-bestanden.
  2. Gelabelde PDF: Hiermee kun je instellingen aanpassen die de leesvolgorde in PDF beïnvloeden.
  3. EPUB en HTML: Dit tabblad bevat exportinstellingen voor EPUB- en HTML-documenten.

Het tabblad ‘Alt-tekst’ is relevant voor het toevoegen van beschrijvingen aan afbeeldingen. Er zijn verschillende manieren hoe je een alt-tekst kunt laten schrijven voor een afbeelding. Zo kun je gebruik maken van de XMP-metagegevens die aan de afbeelding is toegevoegd. Dit zou handig zijn als de afbeelding meerdere malen in het document voorkomt, want daardoor hoef je niet elke keer handmatig een alt-tekst te schrijven.

De meeste afbeeldingen bevatten echter geen XMP-metagegevens of ze zijn niet geschikt als alt-tekst. Het is daarom aan te raden om zelf een alt-tekst voor de afbeelding te schrijven. Dit kun je in het ‘Exportopties voor object’-venster doen door bij de bron ‘Aangepast’ te selecteren. Hierdoor kun je de tekst precies afstemmen op de context waarin de afbeelding in het document wordt gebruikt.

Alt-tekst in een PDF

Als er een alt-tekst aan alle afbeeldingen is toegevoegd en het document geëxporteerd wordt naar een PDF, wordt de alt-tekst zichtbaar als knopinfo. Dit betekent dat wanneer een gebruiker de muisaanwijzer over een afbeelding beweegt, een beschrijving wordt weergegeven. Deze beschrijving is dus de alt-tekst die in InDesign is ingevuld.

Daarnaast wordt de alt-tekst door schermlezers voorgelezen wanneer gebruikers met de functie ‘Hardop lezen’ van Adobe Acrobat door het document navigeren. Dit maakt de ervaring aanzienlijk gebruiksvriendelijker voor lezers die anders geen toegang zouden hebben tot de visuele informatie.

Conclusie

Het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen in een PDF-document is een cruciale stap voor het creëren van toegankelijke content. Door gebruik te maken van de exportopties in Adobe InDesign kun je snel en efficiënt alt-tekst toewijzen aan afbeeldingen. Of je nu kiest voor automatische XMP-metagegevens of aangepaste beschrijvingen, het resultaat is een inclusiever document dat voldoet aan de toegankelijkheidsnormen en een breder publiek bereikt.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.